Voor bouwaanvragen van woningen, is men vanaf 1 januari 2016 in Vlaanderen verplicht om naast de EPB-verslaggever ook een ventilatieverslaggever aan te stellen. Dit is van toepassing op nieuwbouw en Ingrijpende Energetische Renovaties.

De ventilatiecoördinator zorgt voor de administratieve opvolging en afhandeling van het project.

  • contactpersoon voor het dossier + aanmelding bij het kwaliteitskader SKH
  • aanduiden van eventuele deelverslaggevers doorstroomopeningen,
  • administratieve verantwoordelijke voor het ganse dossier
  • aanspreekpunt voor facturatie bij het SKH

Enkel erkende ventilatieverslaggevers mogen een ventilatievoorontwerp en een ventilatieprestatieverslag opmaken.  Een voorbeeld van een ventilatievoorontderp is hieronder afgebeeld.

Ventilatievoorontwerp

Bij het ventilatievoorontwerp worden het gekozen ventilatiesysteem, de componenten, en de ruimtelijke impact ervan vermeld.

De ventilatieverslaggever meet de werkelijke ventilatiedebieten. De mechanische debieten worden in iedere ruimte gemeten aan de ventilatieventielen. Indien de roosters regelbaar zijn, worden deze waar nodig ingeregeld om de vereiste debieten en balans tussen extractie en pulsie te behalen. Ook het elektrisch vermogen van de ventilatiegroep wordt indien mogelijk gemeten. Alle berekende en gemeten waarden worden netjes verwerkt in een rapport en ingediend bij het extern kwaliteitskader SKH.

Het prestatieverslag wordt aan het einde van de werkzaamheden afgeleverd indien de vereiste debieten per deelaspect volledig en correct zijn ingevuld.

Wij streven naar een optimale ventilatie-installatie en een gezonde binnenlucht voor uw woning.

Het is belangrijk de ventilatieverslaggeving te laten uitvoeren door mensen met ervaring en know-how. Dankzij onze technische kennis en ervaring kunnen wij u van dienst zijn in alle aspecten van ventilatie. Ook loodsen wij u door de verschillende technieken (zoals de platenwisselaar en warmtewielen) en u de voor- en nadelen ervan uitleggen.